Contaminare apei cu Fier (Fe3+)

  1. Contaminare apei cu Fier (Fe3+)

Provine din roci ce au continut bogat in fier.
In apa stimuleaza dezvoltarea bacteriilor.

“Se intalneste in apa in stare ionica bivalenta Fe++si trivalenta Fe+++.Fierul Bivalent exista in apa numai in prezenta Bioxidului de carbon si in absenta oxigenului dizolvat.In prezenta oxigenului dizolvat FE++ se oxideaza si trece in Fe+++.In instalatii precipita si se depune inpreuna cu unele saruri formand cruste de culoare rosiatica sau bruna. Fierul – Se găsește în special în apele subterane, sub forma diferiților compuși, mai frecvent bicarbonat feros. În contact cu aerul, compușii feroși devin ferici, punându-se în evidență hidroxidul feric. Apa care conține fier în cantități mari este opalescentă, cu gust acru, pătează rufele, nu poate fi întrebuințată în anumite ramuri industriale si nu pote fi declarata apa potabila. Prezent in concentratii mai mari stimuleaza aparitia unor bacterii. Fierul Organic este o combinatie de vegetatie descompusa si fier. Materiile organice reprezinta cauza culorii rosiatice a apei deoarece anumite microorganisme se hranesc cu Fier. Aceste microorganisme oxideaza acest compus si produc o masa gelatinoasa . Aceste depuneri gelatinoase sunt foarte periculoase pentru buna functionare a tuturor instalatiilor, aparaturilor si echipamnetelor ce folosesc apa ca agent tehnologic.

In cantități excesive este toxic pentru organismul uman. Consumul de apa ce contine o cantitate prea mare de fier poate leza celulele din tractul gastro-intestinal și poate intra în sânge, unde pate distruge celulele care altfel ar restricționa la intalnirea acestuia. Ajuns în sânge, fierul în exces  afecteaza celulele din inimi si ficatului.